ZSOiT - SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
PLAN PRACY SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE Raport podsumowujący starania szkoły promującej zdrowie. Działania szkoły promującej zdrowie na przełomie trudnego roku 2020/21. Zapraszamy do lektury <<< kliknij mnie >>>
11 stycznia
2019 r.- Etap Okręgowy „Olimpiady Wiedzy o i Żywieniu i Żywności”
Uczennice klasy IV A Technikum
Żywienia i Usług Gastronomicznych Klaudia Jochna i Eliza Góraleczko
reprezentowały naszą szkołę w etapie Okręgowym Olimpiady „Wiedzy o Żywieniu
i Żywności” w Jeleniej Górze. Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu
testu, na który składały się: Dziękujemy za godne reprezentowanie naszej szkoły 10 grudnia 2018r. - Szkolny konkurs gastronomiczny
Dziś odbył się szkolny konkurs gastronomiczny. W konkursie zwyciężyli:
3 grudnia 2018r. - „ŚWIATOWY DZIEŃ ZAPOBIGANIA HIV I AIDS"
Punkt informacyjny
w gabinecie pielęgniarki: „POLA NADZIEI” W szkole w październiku 2018 r. po raz czwarty przeprowadzono akcję pod hasłem „Pola Nadziei”. W ramach tego przedsięwzięcia przeprowadzono zbiórkę pieniędzy, za które zakupiono cebulki żonkili. Na wcześniej przygotowanych rabatach uczniowie Technikum Architektury Krajobrazu posadzili kwiaty na terenie szkoły oraz na terenie żarskiego Hospicjum. Pozostałą kwotę w wysokości 200 zł przekazano na rzecz Hospicjum. „ PROFILAKTYKA CHORÓB NOWOTWOROWYCH” Listopad 2018r. - uczennica IV klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięła udział w powiatowym konkursie „Profilaktyka chorób nowotworowych” organizowanym przez powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Żarach. Konkurs polegał na wykonaniu ulotki informacyjnej. ZAKRĘCONA AKCJA CHARYTATYWNA DLA MAŁEJ BLANKI! Od listopada cała nasza szkoła zaangażowała się w chęć pomocy Małej Wojowniczce z Gubina, która walczy z białaczką. Uczniowie zbierają plastikowe nakrętki na rzecz możliwości leczenia Blanki. Akcja nie ma określonego terminu jej zakończenia. Zbieramy dopóki jest nadzieja choć na minimalną poprawę stanu dziewczynki. ZAPRASZAMY WSZYSTKI CHĘTNYCH DO ODDAWANIA I TAK NIEPOTRZEBNYCH NAKRĘTEK. JUŻ PODCZAS 1-GO MIESIĄCA POKAZALIŚCIE, ŻE MACIE OGROMNE SERDUCHA!
30 listopada 2018r - „Architekt własnych wyborów” To był projekt sfinansowany przez MKRPA w Żarach. Oprócz spotkań z policją, lekcji wychowawczych czy warsztatów z pedagogiem szkolnym nasi uczniowie wzięli udział w warsztatach malarskich i fotograficznych prowadzonych przez artystę Pana Jerzego Litewkę oraz dobrze nam znaną Panią Marzenę Kotlicką. 30.11.2018 r. na podsumowaniu tego przedsięwzięcia na korytarzach szkolnych pojawiła się wystawa prac, które powstały podczas zajęć praktycznych. Przy okazji, w ramach promocji zdrowego stylu życia, a także możliwości zacieśniania tych „starych” i zawiązywania nowych relacji rówieśniczych każdy z Was mógł poczęstować się pysznościami przyrządzonymi przez uczniów klasy II TŻiUG.
„RZUĆ PALENIE RAZEM Z NAMI"
22.11.2018r. - w ramach akcji „Rzuć
Palenie Razem z nami" rozdano ulotki na temat szkodliwości palenia
tytoniu. W gabinecie pielęgniarki można było indywidualnie porozmawiać
na temat swojego nałogu. 20 listopada 2018r. - Warszaty gastronomiczne
24 października 2018r. - ŚWIATOWY DZIEŃ OTYŁOŚCI"
24.10.2018
r. Obchodzono „Światowy Dzień Otyłości". W ramach akcji w gabinecie
pielęgniarki chętni uczniowie mogli dokonać pomiaru masy ciała i
wysokości i obliczyć swoje BMI. Z akcji skorzystało 29 uczniów. „ TYDZIEŃ DLA SERCA "
W ramach akcji „Tydzień dla Serca”, która odbyła się w naszej szkole od
17.09.2018 r. -24.09.2018 r. chętni uczniowie mieli wykonane pomiary
ciśnienia tętniczego i obliczone BMI. Tydzień Zdrowia pt. „ Owoce – czy je znamy, czy je jemy?”
Tydzień Zdrowia w Zespole Szkół
Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach odbył się po raz szósty w
terminie od 09.04.2018 r. do 13.04.2018 r. pod honorowym patronatem
Starostwa Powiatowego w Żarach.
Przedsięwzięcie skierowane było do uczniów i pracowników ZSOiT, Koordynator: Barbara Wachowska
2 lutego 2018r. - Nasze pyszności na Galę Sportu Na Powiatową Galę Nauki, Techniki, Kultury i Sportu nasza szkoła przygotowała desery w wersji light. Był mus brzoskwiniowy z jogurtową pierzynką, deser twarożkowy śmietankowo-kakaowy oraz parfait w dwóch odsłonach: płatki owsiane, jogurt naturalny i mus truskawkowy z odrobiną świeżej mięty oraz mix płatków, jogurt typu greckiego i mus z kiwi z listkami świeżej bazylii; Desery smakowały i wyglądały pysznie.
12 stycznia 2018r. - Etap Okręgowy Olimpiady Wiedzy o i Żywieniu i Żywności
Uczennice klasy II TŻiUG Natalia Okołowicz i
Laura Ozan reprezentowały naszą szkołę Dziękujemy za godne reprezentowanie naszej szkoły
16 listopada 2017r. - „Żyjmy w świecie wolnym od dymu tytoniowego” 16 listopada w naszej szkole odbyła się ogólnopolska akcja „Rzuć palenie razem z nami”- pod hasłem „Żyjmy w świecie wolnym od dymu tytoniowego”. Celem akcji było zachęcenie palaczy do zerwania z nałogiem. Pielęgniarka szkolna wspólnie z uczniami: Szymonem Olenderkiem z kl. I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Jakubem Bąkiem z kl. III TŻiUG w holu szkoły zorganizowali punkt informacyjny, gdzie rozdawano ulotki na temat szkodliwości palenia tytoniu i częstowali zdrową ekologiczną marchewką. Chętni uczniowie mogli zbadać ciśnienie tętnicze i sprawdzić swoją masę ciała.
15 listopada 2017r. - konferencja poświęcona cukrzycy 15 listopada w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach odbyła się konferencja poświęcona cukrzycy. Uczniowie wysłuchali bardzo ciekawego wykładu doktora Marka Femlaka, kierownika Centrum Diabetologicznego w 105 Szpitalu Kresowym. Poznali najnowsze rozwiązania techniczne stosowane w sprzęcie medycznym dla cukrzyków, które przedstawiły pielęgniarki diabetologiczne, Panie: Dorota Budzanowska i Anna Tracz. Mieli możliwość zbadania poziomu cukru we krwi. Dietetyk Anna Marciniak przybliżyła uczniom zasady zdrowego odżywiania nie tylko dla cukrzyków. Dla uczniów w szkolnej pracowni przygotowano słodkości… bez cukru. Jest to kolejne działanie, którego celem jest promowanie zdrowego stylu życia.
09 listopada 2017r. - warsztaty pt. "Rogalik Ceramika" W dniu 9 listopada 2017r. uczniowie I TŻiUG Szymon Olenderkiewicz i Miłosz Motyka wraz z Panią Jolantą Moszczyńską przeprowadzili warsztaty kulinarne pt. :Rogalik Ceramika: dla uczniów Gimnazjum nr 1 i Gimnazjum nr 3. W tym samym czasie w pracowni architektury krajobrazu inna grupa miała warsztaty tworzenia kompozycji na rabatach pod bacznym okiem Pani Małgorzaty Rusak.
08 listopada 2017r. - Szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Do szkolnego etapu przystąpiło 18 uczniów z klas II i III Technikum Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych. Etap szkolny polegał na rozwiązaniu testu „Witaminy i ich rola w organizmie człowieka”. Zwyciężyły uczennice kl. II TŻiUG – Laura Ozan i Natalia Okołowicz. Tematyka wiodąca obecnej XXII edycji Olimpiady to: "Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu" Uczennice będą reprezentowały naszą szkołę w etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Jeleniej Górze. Życzymy im powodzenia 2 listopada 2017r. - Życie sportowca 2.11.2017 w ZSOiT mieliśmy przyjemność gościć znanych sportowców. Iwona Matkowska i Andrzej Greń opowiadali o życiu sportowca oraz odpowiadali na pytania naszych uczniów. Mieliśmy również mały pokaz umiejętności Pani Iwony, które dzielnie wytrzymał nasz nauczyciel WF Ireneusz Wągrowski.
27 października 2017r. - profilaktyka raka piersi W dniu 27 października 2017r. w naszej szkole odbyło się spotkanie z paniami z powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, na temat profilaktyki raka piersi. W spotkaniu uczestniczyły klasy 3Th i 3 TŻ "B". Spotkanie zorganizowała pielęgniarka szkolna i grupa pierwszej pomocy przedmedycznej. W związku z trwającym miesiącem zapobiegania raka piersi. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem wszystkich uczniów.
7 października 2017 - "Z rowerem przez świat ..."
Sobota w Ceramiku. Dzisiejszy dzień spędzamy w Ceramiku. Kończymy projekt
profilaktyczny
|
---|