Modernizacja kształcenia zawodowego W ROKU SZKOLNYM 2016/2017 1. Kurs „Mój własny biznes” odbył się w dniach 15.05 -17.05.2017 r. Uczestniczyło w nim 8 uczniów naszej szkoły. W trakcie
trwania 30-godzinnego szkolenia uczniowie zostali zapoznani m.in. z
następującymi zagadnieniami: 2. Kurs „Technik sprzedaży w pigułce” odbył się w dniach 02.06-04.06.2017 r. Uczestniczyło w nim 8 uczniów naszej szkoły. W trakcie kursu uczniowie:
- podnieśli swoje kompetencje sprzedażowe, 3. „Kurs barmański” odbył się część I w dniach 05.05-07.05.2017 r. i część II w dniach 9,13,14.06.2017 r. Uczestniczyło w nim 10 uczniów z klas pierwszych technikum hotelarskiego oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych Podczas
kursu młodzież uczyła się technik przyrządzania drinków, koktajli, smoothie.
4. „Szkolenie baristyczne” odbyło się w dniach 12.06 -16.06.2017 r. Uczestniczyło w nim 10 uczniów naszej szkoły. Kurs BARISTA zawierał podstawowe wiadomości dotyczące technik pracy baristy, teoretyczne informacje o kawie, praktyczne przygotowanie espresso, techniki spieniania mleka oraz wykończenia napojów na bazie kawy w warunkach domowych. Szkolenie to było połączeniem zajęć praktycznych z teoretyczną nauką o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzenia i profesjonalnym sprzęcie. Prowadzący przekazali uczestnikom kompleksową wiedzę i przygotowanie do pracy w kawiarni. Uczniowie mogli poznać metody zbioru i obróbki owoców kawowca, proces palenia oraz sposoby parzenia kawy. Uczestnicy otrzymali zaświadczenia i certyfikaty o ukończeniu szkolenia. 5. „Kurs florystyczny” odbył się w dniach 03.06-08.06.2017 r. Uczestniczyło w nim 10 uczniów naszej szkoły. Szkolenie było przeznaczone dla uczniów technikum architektury krajobrazu. Dzięki tym 45-godzinnym warsztatom uczniowie poznali podstawowe techniki florystyczne oraz wykonali samodzielnie kompozycje kwiatowe. Już od pierwszych zajęć uczniowie zajmowali się wykonywaniem bukietów, rozpoznawali rośliny cięte i doniczkowe oraz poznali sprzęt florystyczny. Nauczyli się wykonywać różne rodzaje wiązanek oraz metod dbania i przedłużania żywotności kwiatów a także pakowania bukietów.
|
---|