Modernizacja kształcenia zawodowego
w Powiecie Żarskim

W ROKU SZKOLNYM 2016/2017


1. Kurs „Mój własny biznes” odbył się w dniach 15.05 -17.05.2017 r. Uczestniczyło w nim 8 uczniów naszej szkoły.

W trakcie trwania 30-godzinnego szkolenia uczniowie zostali zapoznani m.in. z następującymi zagadnieniami:

- prawne aspekty zakładania działalności gospodarcze,
- finansowe aspekty zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej,
- podatki w przedsiębiorstwie,
- zasady prowadzenia księgowości,
- BIZNES PLAN – opracowanie i wdrażanie projektu,
- sytuacja ekonomiczno-finansowa przedsięwzięcia,
- marketing i promocja w małej firmie,
- zarządzanie przedsiębiorstwem,
- komunikacja interpersonalna.

2. Kurs „Technik sprzedaży w pigułce” odbył się w dniach 02.06-04.06.2017 r. Uczestniczyło w nim 8 uczniów naszej szkoły.

W trakcie kursu uczniowie:

- podnieśli swoje kompetencje sprzedażowe,
- nauczyli się unikalnych i nowoczesnych metod sprzedaży,
- poznali skuteczne techniki zamykania sprzedaży,
- zwiększyli swoją perswazję, a tym samym swoją skuteczność,
- dowiedzieli się jak sobie radzić z obiekcjami klienta,
- poznali skuteczne metody prezentacji swojej oferty,
- nauczyli się wzbudzać zainteresowanie klientów,
- stali się mistrzem sprzedaży.

3. „Kurs barmański” odbył się część I w dniach 05.05-07.05.2017 r. i część II w dniach 9,13,14.06.2017 r. Uczestniczyło w nim 10 uczniów z klas pierwszych technikum hotelarskiego oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych

Podczas kursu młodzież uczyła się technik przyrządzania drinków, koktajli, smoothie.
Szkolenie pozwala uczestnikom zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy za barem. W trakcie części teoretycznej uczniowie otrzymali informacje o klasyfikacji alkoholi, receptury przygotowywania drinków oraz napoi mieszanych.
Część praktyczna składała się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania napojów bezalkoholowych, elementy obsługi klienta, elementy sprzedaży oraz organizację pracy za barem. Wykładowca podczas trwania kursu chętnie dzielił się swoim bogatym doświadczeniem i udzielał praktycznych porad.

4. „Szkolenie baristyczne” odbyło się w dniach 12.06 -16.06.2017 r. Uczestniczyło w nim 10 uczniów naszej szkoły.

Kurs BARISTA zawierał podstawowe wiadomości dotyczące technik pracy baristy, teoretyczne informacje o kawie, praktyczne przygotowanie espresso, techniki spieniania mleka oraz wykończenia napojów na bazie kawy w warunkach domowych. Szkolenie to było połączeniem zajęć praktycznych z teoretyczną nauką o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzenia i profesjonalnym sprzęcie. Prowadzący przekazali uczestnikom kompleksową wiedzę i przygotowanie do pracy w kawiarni. Uczniowie mogli poznać metody zbioru i obróbki owoców kawowca, proces palenia oraz sposoby parzenia kawy.

Uczestnicy otrzymali zaświadczenia i certyfikaty o ukończeniu szkolenia.

5. „Kurs florystyczny” odbył się w dniach 03.06-08.06.2017 r. Uczestniczyło w nim 10 uczniów naszej szkoły.

Szkolenie było przeznaczone dla uczniów technikum architektury krajobrazu. Dzięki tym 45-godzinnym warsztatom uczniowie poznali podstawowe techniki florystyczne oraz wykonali samodzielnie kompozycje kwiatowe. Już od pierwszych zajęć uczniowie zajmowali się wykonywaniem bukietów, rozpoznawali rośliny cięte i doniczkowe oraz poznali sprzęt florystyczny. Nauczyli się wykonywać różne rodzaje wiązanek oraz metod dbania i przedłużania żywotności kwiatów a także pakowania bukietów.