TECHNIKUM HOTELARSKIE

Ukończenie technikum hotelarskiego to szansa na znalezienie ciekawej pracy zarówno w Polsce, jak i poza granicami kraju. Absolwent technikum hotelarskiego może pracować w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej i innych instytucjach posiadających bazę noclegową. Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarskich. Aby rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności absolwenci technikum hotelarskiego mogą po zdaniu matury kontynuować naukę na licznych uczelniach wyższych państwowych lub prywatnych. Nauka w technikum hotelarskim trwa 4 lata. Uczniowie mogą przystępować do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.

W trakcie trwania nauki uczniowie poznają: zasady obsługi gościa hotelowego w recepcji, przygotowania pokoju hotelowego na przyjęcie gości, obsługi gości w restauracjach wszystkich kategorii, kawiarniach, drink barach itd., zasady organizacji kongresów, konferencji, zjazdów oraz imprez okolicznościowych, planują wyposażenie wnętrz obiektów hotelarskich. Oprócz tego poznają zasady rządzące marketingiem w hotelarstwie, stosowanie przepisów prawa dotyczącego usług hotelarskich, różnorodne techniki prac biurowych, potrafią obsługiwać programy komputerowe niezbędne w pracy w hotelu.

Kończąc technikum hotelarskie absolwent:

  • biegle porozumiewa się dwoma językami obcymi zarówno w mowie potocznej jak i w terminologii specjalistycznej,

  • planuje, oferuje, koordynuje oraz bezpośrednio wykonuje usługi hotelarskie,

  • zajmuje się obsługą różnych imprez (kongresy, zjazdy, targi, bankiety), oferując gościom zestawy usług (wykorzystuje nowoczesne techniki public relations i formy reklamy przy użyciu środków technicznych),

  • prowadzi dokumentację zakładu hotelarskiego, analizę wskaźników wykorzystania bazy i opłacalności prowadzonej działalności,

  • zajmuje się wyposażaniem i urządzaniem wnętrz hotelowych i gastronomicznych,

  • pracuje w pomieszczeniach zamkniętych instytucji hotelarskich, ale także w jednostkach transportowych przedsiębiorstw żeglugowych i kolejowych,

  • ciągle kontaktuje się z wieloma osobami.