10 stycznia 2014 - Okręgowy Etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

<< powrót

 Uczennice klasy IV TŻA Marta Peszek i Angelika Wiercińska reprezentowały naszą szkołę w etapie Okręgowym Olimpiady Wiedzy o i Żywieniu i Żywności, który się odbył w dniu 10.01.2014r. w Sulechowie. Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składały się: Zadania z zakresu tematyki wiodącej, którą w tym roku było „Żywienie u progu i u schyłku życia” Zadania z wiedzy o żywności i żywieniu , które obejmowały podstawowe wiadomości  z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia oraz technologii gastronomicznej z towaroznawstwem

 Opiekunem przygotowującym była pani Barbara Wachowska

Uczennice rywalizowały z uczniami z 19 szkół ogólnokształcących i technicznych (37 uczniów).

Uczennice Klasy IV TŻA zajęły: Marta Peszek 6miejsce, a Angelika Wiercińska 7 miejsce w klasyfikacji ogólnej. Wyprzedzili je uczniowie z Gorzowa Wlk., Zielonej Góry i Katolickiego LO w Żarach, a na poziomie szkół technicznych/ zawodowych uczennice zajęły 1 miejsce.

Organizatorzy troskliwie zajęli się uczestnikami olimpiady, czas oczekiwania na rozstrzygnięcie tego etapu wypełnili wizytą studyjną w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Sulechowie i w Kalsku, która pozwoliła jej uczestnikom spojrzeć w przyszłość.

Gratulujemy!